Főoldal Információk Kapszuláris kontraktúra (tokzsugorodás): Probléma van a mellimplantátumaival? -II.

Kapszuláris kontraktúra (tokzsugorodás): Probléma van a mellimplantátumaival? -II.

A kapszuláris kontraktúra (tokzsugorodás) az egyik leggyakoribb helyi komplikáció és kedvezőtlen kimenet a mellnagyobbítást követően. Ahogyan az implantátum szakadás is, a kapszuláris kontraktúra is csak műtéti úton kezelhető, nincs ismert nem-műtéti kezelés, amely hatásos lenne. Általában a tapasztalt plasztikai sebész fizikai kivizsgálásán diagnosztizálható a kapszuláris kontraktúra. A mellnagyobbító műtéten átesett hölgyeknek olyan panaszai vannak, mint például: az egyik, vagy mindkét mell keményebbé vált; megváltozott forma; kellemetlen érzés. Akármelyik tünet megjelenése esetén azonnal fel kell keresni egy plasztikai sebészt.

Mammografiai-vizsgalat-szilikon

A tokzsugorodás a mellimplantátum körül képződő burok megkeményedése. Mammogram, ultrahang és MRI is segít fényt deríteni a kapszuláris kontraktúra jelen létére. Ez mindkét mellimplantátum körül előfordulhat a szövetben és fájdalommal járhat.

Az FDA leírása alapján 4 fokozata lehet a tokzsugornak, mely a Baker-osztályozásból indul ki.

I. A mell puha és természetes kinézetű

II. A mell kevésbé puha, mint a normális és az implant kitapintható.

III. A mell kemény, az implant könnyen kitapintható és aszimmetrikus formája könnyen észrevehető.

IV. A mell kemény, fájdalmas és a formája eltorzult

A III. és a IV. fokú tokzsugorodás súlyos, újabb operációt vagy az implantátum eltávolítását igényli. A tokzsugor – legyen az enyhe, mérsékelt vagy súlyos – egynél többször is előfordulhat ugyanabban az implantátumban.

Capsulectomy – az implant és az akörüli burok műtéti úton való eltávolítása. Miután a burkot eltávolították és behelyezték az új implantátumot, egy új burok fog kialakulni, mely szerencsés esetben nem fog úgy összehúzódni, mint az előző.

Az előfordulás valószínűsége sokkal inkább a megfelelő minőségű és felületű mellimplantátum miatt van, mintsem a szerencse függvénye. Az ajánlott, tanúsítvánnyal rendelkező gyártók rendelkeznek megbízható komplikációs rátákkal, ahol láthatjuk, hogy mekkora az előfordulási esélye például a tokzsugorodásnak.       Polyurethán (Silimed) hab-felületű mellimplantátum választása esetén szinte nincs, csak 1% körüli a tokzsugorodás kialakulása 15 éven belül. A piacon nincs még egy olyan minőségű és technológiájú mellimplantátum, ami ennyire alacsony kapszuláris kontraktúra rátával rendelkezik. További információ erről: http://www.mellimplant.hu/miert-kellene-polyuretan-feluletu-implatatumot-valasztanom/.

Gyengye minőségű mellimplantátum esetében a kapszuláris kontraktúra kialakulási ráta akár 40-50% is lehet! Mindenképpen olyan típust és márkát válasszunk, amiről tudjuk, hogy milyen kockázati rátával rendelkezik és válasszuk a legalacsonyabbat! Olyan mellett ne döntsük, amiről nem található, nincsen adat!

kapszularis-kontraktura-mellimplantatumfda-food-drog-silicon-mell

A fénykép 4. szintű kapszuláris kontraktúrát mutat a jobb mellben egy 29-éves nő esetében, 7 évvel a szilikon mellnagyobbítását követően.

Példa tokzsugorodásra - Kép: FDA

Példa tokzsugorodásra – Kép: FDA Walter Peters, Ph.D., M.D., F.R.C.S.C., University of Toronto.

A mellimplantátumok eltávolítása után a páciens döntése alapján vagy új implantátum kerül behelyezésre, vagy nem. Az FDA kutatásai alapján kiderült, hogy a mellnagyobbításon átesett nők 20%-ának el kellett távolíttatnia az implantját 8-10 éven belül. Ez a felmérés Amerikában történt, ahol nem használnak olyan silány minőségű implantátumokat, mint Európában: PIP, Cereform… Tehát hazánkban ez a szám még sokkal magasabb lehet! Az újabb operáció megterhelő lehet lelkileg, testileg és anyagilag is. A nőknek, akik nem szeretnének/tudnak új implantátumot biztosítani a műtét során, a természetes melleik megereszkednek, lógni fognak.

A 2. fénykép a 29 éves nőt mutatja a szilikon-gél implantátumjainak eltávolítása után. Ez ugyanaz a nő, aki az 1. képen látható.

Fényképet készítette: Walter Peters, Ph.D., M.D., F.R.C.S.C., University of Toronto.

Fényképet készítette: Walter Peters, Ph.D., M.D., F.R.C.S.C., University of Toronto.

A komplikációs műtétet követő a felépülés hasonló a kezdeti mellnagyobbító műtéthez: pár napos pihenés, sport mellőzése pár hétig és fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése ajánlott.

Forrásanyagok:

  1. FDA: http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/ImplantsandProsthetics/BreastImplants/ucm064106.htm
  2. https://youtu.be/1oD3xvhgVeE
  3. http://www.simplybreastimplants.com/breast_augmentation_risks/treating_capsular_contracture.html
  4. http://www.southfloridaplasticsurgery.com/procedures/capsular-contracture-repair.html

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás