Főoldal Publikációk Keményebb vagy puhább legyen mellimplantátum?

Keményebb vagy puhább legyen mellimplantátum?

Keményebb vagy puhább legyen mellimplantátum?

Eddig a legtöbb sebész a páciens egyéni adottságai, leginkább az átmérő, a méret és a projekció alapján ajánlott mellimplantátumot. Nem voltak határozott bizonyítékok, hogy egy márka lényegesen jobb lenne-e a többinél a várható kimenetek és a jellemzői révén. Azonban az utóbbi években felgyorsultak az események: nem csak új formák lettek bemutatva (pl. kúp), de új típusú szilikon és új fajta textúrák is megjelentek. Eközben minden cég a saját márkáját állítja be a piacon kapható legjobbnak, a sebészeknek viszont nem áll rendelkezésre elégséges tanulmány, mellyel a szilikon implantátum viselkedését és egyéni jellemzőit meghatározhatná a többihez képest viszonyítva. Vitatott téma az is, hogy a puhább, vagy a keményebb mellimplantátum a jobb-e.

Nagyon jó tanulmányokat töltöttem le a napokban, melyek a mellimplantátumok összehasonlítására irányulnak különböző szempontok alapján: rávilágítva az előnyökre és hátrányokra egymással szemben. Ez a cikk Brian M. Kinney et al (2014): Silicone Gel Breast Implants: Science and Testing alapján készült.

4 tesztet végeztek a piacon kapható legnépszerűbb és legbiztonságosabb márkák hasonló paraméterű implantátumain a PUHASÁG (gél rugalmasság), ERŐSSÉG (gél nyomásra történő megtörése), INTEGRÁCIÓ (gél-burok kapcsolat) és a FORMATARTÁS (anatómiai, csepp alakú implantátumoknál) meghatározásához.

A vizsgált mellimplantátumok: Sientra (Silimed) High-Strength Cohesive [HSC] és [HSC+]; Mentor Memory gel és Contour Profile Gel [CPG] és Allegran Natrelle és 410.

Klinikai szempontból a tökéletes implantátum: erős, de puha, mely ellenáll a szakadásnak és a törésnek; kohezív szilikon, mely megtartja a formát; és összetartó egységet alkot a mellben, mely nem szembetűnő sem a páciensnek, sem a sebésznek.

Az eredmények:

PUHASÁG: A kerek implantátumok puhábbak, mint a csepp alakúak (azok a forma megtartásához értelemszerűen erősebbek). A kerek formájú implantátumok puhaságának összehasonlításánál a Silimed volt a legerősebb, míg a Natrelle a leglágyabb. Csepp alakúaknál fordított volt a helyzet, az Allegran 410 több, mint kétszeresen keményebbnek bizonyt a kerek felületű implantátumához képest, a Mentor a CPG-vel ismét a 2. helyen maradt ebben a rangsorban és a Silimed – csupán pár százalék különbséggel a kerekhez képest – a legpuhább ebben az összehasonlításban.

képek, összehasonlítások a cikk alatt 😉

ERŐSSÉG: A Silimed sima felületű kerek és texturált felületű anatómiai implantátumai a legerősebbek, legösszetartóbbak a 3 gyártó közül, mely a legideálisabb kimenet: kevésbé deformálódik el.

INTEGRÁCIÓ: Ismét a Silimed bizonyult a legjobbnak: a gyártó texturált implantátumjai kétszer olyan összetartóak a gél-burok kapcsolatban, mint a másik két cég termékei.

FORMATARTÁS: Ezen a teszten is a Silimed (Sientra) HSC+ implantátumokat hirdették ki a kutatók a győztesnek: a legjobban ezek az anatómiai implantátumok tartották meg a formájukat, miközben ezek a legerősebbek és a legpuhábbak is.

Az eredmények bizonyították, hogy egy mellimplantátum lehet puhább, mint a többi, erősebb mint a többi és formatartóbb, mint a többi egy időben.

24 tesztet hajtottak végre mind a kerek, mind a csepp alakú implantátumokon, 8-8-8-at mindegyik gyártó termékéből a megbízható kutatási eredmény érdekében.

Remélem most már mindenki tud válaszolni a címben feltett kérdésre, jól körüljártuk ezt a témát. Miről írjak legközelebb? Kommentben várom az ötleteket!

—————-

Tanulmány elérhető: www.PRSJournal.com
Brian M. Kinney et al (2014): Silicone Gel Breast Implants: Science and Testing

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás