Főoldal Mellimplantátum szótár

Mellimplantátum szótár

Idegen szavak, orvosi kifejezések gyűjteménye. Minden, ami mellnagyobbítás!

a | b | c | d | e | f | g | h | i | k | m | p | s | t | ö

Allergan (Natrelle) mellimplantátumok - 

A Natrelle mellimplantátumok Costa Ricában készülnek. Több,  mint 60 országban van jelen. 25 éves tapasztalatot hirdet a mellplasztikai műtétek terén (NATRELLE™, McGhan™, INSPIRA™, INAMED™ és CUI™). FDA engedéllyel rendelkezik. Bővebben itt

anatómiai implantátum (anatomical breast implants) - 

Mellnagyobbító műtétek során alkalmazott csepp alakú implantátum, mely természetes megjelenést biztosít a melleknek.

aneszteziológia (anesthesiology) - 

Az anesztézia görög eredetű szó, jelentése: "érzés nélküli". Az aneszteziológia érzéstelenítéssel foglalkozó tudományterület, melynek célja a műtét alatti altatás, vagy a beavatkozás alatti fájdalommentesség biztosítása.

aszimmetria (asymmetry) - 

A komplikációk egy fajtája. A tokzsugorodás nélkül is kialakulhat aszimmetria az implantátumok, vagy akár a mellszövetek egyenlőtlen megereszkedése által. Sosem egyforma a két oldalunk, viszont egy bizonyos aránynál nagyobb aszimmetria már zavaró tud lenni.

augmentáció (mellnagyobbítás) - 

Különböző formájú és nagyságú implantátumok beültetését jelenti. Szilikon implantátumot mellnagyobbítás céljára először a hatvanas évek közepén alkalmaztak az Egyesült Államokban, azóta a mellnagyobbítás a leggyakoribb esztétikai plasztikai beavatkozások közé tartozik.

axillaris vagy hónalji beültetés (axillary breast augmentation) - 

Hónalji beültetés orvosi elnevezése. Keloid hajlamú pácienseknél az egyetlen szóba jöhető műtéti módszer. A hónalji (axillaris) metszés helye – felemelt karok és borotvált hónaljárok mellett – rossz gyógyhajlam esetén feltűnő, észrevehető lehet. A beültethető implantátumok mérete és formája limitált.

bimbóudvar körüli bemetszés (Peri-Areolar incision) - 

Mellimplantátum behelyezésekor alkalmazott egyik metszési mód. A metszésvonal a bimbóudvar szélén, a két színárnyalatú bőr határán húzódik, félkör alakban (mellfelvarrással együtt végzett műtét esetén teljes kör). Főként emlőfelvarrással egyidejűleg történő nagyobbítás esetén ajánlható.

Incision

cc (cm³) - 

Köbcenti mértékegység rövidítése. A mellimplantátumok méretét cc-ben, vagy ml-ben is megadhatják. 1 cc = 1 ml, így pl. 250 cc = 250 ml.

ciszta (cysta) - 

Kóros szövetfallal határolt tömlőszerű elváltozás a ciszta, amely a szervezetben szinte bárhol kialakulhat. Lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus) is. Van vékony és vastag falú, egy- és többrekeszes típusa. Üregében lehet tiszta savó, vér vagy tömör szövetállomány. Méretétől és jó-, vagy rosszindulatú természetétől függően eltérő kezelést, esetleg eltávolítást igényel.

csepp alakú implantátum (anatomical breast implants) - 

Lásd anatómiai implantátum. A természetesebb hatás eléréséhez az anatómiai formájú implantátumok az ajánlottabbak, mert jobban követik a test természetes körvonalát.

csőmell (tubularis breast) - 

A csőmell kifejezés a mellek egy szokatlan formájára utal. Az ilyen mellek alakja szűk és kicsi, a mellek egymástól távol helyezkednek el. A csőmellek kifelé, rajtuk a mellbimbók gyakran előrefelé néznek. A csőmellek alakítására is van természetesen plasztikai megoldás. A szép formák eléréséhez nem is feltétlenül kell jelentős mellméret növelésében gondolkodni.

double bubble - 

double-bubble-breast-revisionAmikor az implantátum már magasabban helyezkedik el, mint a mell ún. double bubble, vagyis dupla buborék forma jöhet létre (lásd implantátum elmozdulás). Nevét a mellszövet és az implantátum külön domborodása miatt kapta. Ebben az esetben a valódi mellszövet és az implantátum is kirajzolódik.

 
EQUAM (European Commettee on Quality Assurance and Medica) - 

Európai uniós és nemzetközi, plasztikai sebészekből álló bizottság. A minőségbiztosításért, orvosi módszerekért, plasztikai sebészeti eszközökért felelős. Európában CE engedélyt adnak az előírás szerint készült implantátumoknak, melyhez vonalkód és sorszám is tartozik. Azonban ez nem jelent cseregaranciát, nem egy minősítési osztály!

FDA (Food and Drug Administration) - 

Az Egyesült Államok legfelsőbb ellenőrző és szabályzó szerve. 1992-ben az FDA korlátozta a szilikon mellimplantátumok használatát azokra a nőkre, akik mellrák miatt szerették volna azt igénybe venni. Az ezt követő 14 évben ezeket vizsgálták, és aki esztétikai okokból szeretett volna mellnagyobbítást, az csak sóoldatos implantátumot választhatott. Azonban nem találtak összefüggést a szilikon implantátumok és a betegségek között, és 2006-ban az FDA engedélyezte néhány szilikon mellimplantátum árusítását. Ezért az FDA engedéllyel rendelkező implantátumok a legbiztonságosabbak (Silimed (Sientra), Mentor, Allergan), azokat évtizedekig vizsgálták.

fiziológiás sóoldat (saline) - 

Sóoldatos mellimplantátumok töltőanyaga. Manapság már nem igen használatosak.

gél szivárgás - 

A mellimplantátum behelyezése után fellépő szövődmény, mely során az implantátumból szilikon szivárog. Olyan mellimplantátumot érdemes választani, mely kohezív géllel töltött (gumimaci implantátum): még ha félbe is vágjuk, akkor sem szivárog valamint ez megtartja a szép természetes formáját is.

gumimaci implantátumok -  Nagyon összetartó kohézív, formatartó mellimplantátumok. A legújabb technológia a mellimplantálás történetében.
helyi érzéstelenítés - 

Az érzéstelenítés egyik módja, minek során csak a műtött terület válik érzéstelenné.

hematóma - 

A szövetek között kialakuló vérömleny. Esetleges komplikáció.

hullámosodás (rippling), redőképződés (wrinkling) - 

hullamosodas-implant-mellImplantáció után fellépő szövődmény. A beültetés után akár évek múlva is jelentkezhet bizonyos testhelyzetekben, de akár állandósulva is. A hullámosodás előfordulásának valószínűségét helyes implantátum választással lehet minimalizálni. Kialakulásának gyakori oka: vékony testalkatú páciensen, kevés mell mirigyállomány, minimális kötőszövet és bőr alatti zsírszövet meglétekor végzett mirigy alatti mellnagyobbítás.

Mellimplantátum gyártónként, típusonként eltérő hullámosodási komplikációs rátát különböztetünk meg, 1% alatt jónak számít. A Pure Polyurethane esetében 0%*, vékony hölgyeknek egyéb anatómiai adottságok figyelembe vételével kiváló választás lehet.

*Silimed adatai alapján.
implantáció - 

Implantátum behelyezésével történő mellnagyobbító műtét.

implantátum (implant) - 

A szervezetbe ültetett anyag vagy szervpótló segédeszköz.

inframammary (mell alatti redőben történő) bemetszés - 

Mellimplantátum behelyezésekor alkalmazott leggyakoribb metszési mód. Az emlőállomány szélénél, természetes bőrredőben történik a behatolás. Jó gyógyhajlam esetén alig látható, rejtett heget eredményez. Jól áttekinthető és kiképezhető az implantátumot befogadó üreg. A kialakításkor pontosabb szimmetria érhető el. A fertőződés veszélye azonos műtéti körülmények között a legkisebb.

izom alá történő beültetés (submuscular) - 

Olyan mellimplantátum beültetési mód, amikor az implantátum teljes egésze, vagy felső fele a mellizom alá kerül. Az implantátum teljes egésze, vagy csak felső fele-, harmada kerül a mellizom alá. Főként nagyon kevés saját emlőszövettel rendelkező páciensek esetén javasolt. A beültetett implantátum a saját emlő ereszkedésekor elkülönülő kontúrt képezhet a mellkasfalon (lásd double bubble), ami esztétikailag zavaró. Előnye, hogy az implantátum rejtett helyre kerül, kontúrjai nem láthatók, hullámosodás ritkábban vagy alig fordul elő.

kapszula zsugorodás - 

Az emlő implantátum behelyezése során a leggyakoribb szövődmény a kapszulaképződés, vagy más néven tokosodás. A női mell minden esetben kötőszövetes tokot (kapszulát) képez az implantátum teljes felszíne körül. Ám előfordulhat, hogy a tok a kívántnál erősebb, összenyomja a protézist, amitől a mell feszessé és rugalmatlanná válhat.

A kapszuláris kontraktúrának 4 stádiuma van, melyek a következők:

  1. A mell puha és természetesnek néz ki.
  2. A mell kemény, de a kinézete normális.
  3. A mell kemény és az alakja abnormális.
  4. A mell nagyon kemény, fájdalmas és deformált.
kapszuláris kontraktúra (capsular contracture) - 

Az emlő implantátum tokosodásának orvosi elnevezése. A beültetett implantátum körül a szervezet minden esetben képez egy vékony burkot (tokot), ami arra hivatott, hogy az idegen anyagot elhatárolja a szervezet többi szövetétől. Ez teljesen normális jelenség. Ha a kialakult tok körüli kötőszövet megvastagszik, beszélhetünk „tokosodásról". Ez több fokozatban jelentkezhet. Enyhébb esetben a mell tapintása válik keményebbé, de panaszt, alakváltozást nem okoz. Súlyosabb formában kívülről is látható alakváltozás következik be, esetleg a mell fájdalmassá válhat. A tokvastagodást több ismert és máig ismeretlen tényező hozhatja létre. Az ismert tényezőket megfelelő műtéttechnikával, jó minőségű implantátum választásával kiküszöbölhetjük, 0-1% körülire csökkenthetjük, illetve életre szóló garanciát is kaphatunk rá.

Kerek implantátum - 

Általában az ára kedvezőbb, de a megjelenés kevésbé lesz természetes, mint csepp, vagy kúp alakú mellimplantátum választása esetén.

Victoria-Beckham-Breast-Reduction

kohezív szilikon gél - 

A sűrű kohezív szilikon géllel töltött mellimplantátumok (ún. gumimaci implantok) jobb formát és kevesebb komplikációt okoznak.

kúp alakú implantátum - 

A hagyományos csepp alakú illetve a kerek mellimplantátumok mellett nemrégiben megjelent a kúp alakú forma is. Kiválasztásával természetes és fiatalos megjelenést lehet elérni, valamint el lehet kerülni a mellek felvarrását is. A legújabb trend.

silimed-kup-alaku-implantatum

malignus - 

Rosszindulatú daganatok latin eredetű elnevezése.

mammográfiás vizsgálat - 

A női emlő röntgenvizsgálatára kifejlesztett módszer. A mammográfia vizsgálatok álló helyzetben speciális röntgen berendezéssel történnek, kétirányú felvételt készítenek mindkét emlőről. Segítségével az emlődaganatokat már korai stádiumban nagy biztonsággal lehet felfedezni. A melldaganatok több mint 80%-a nem rákos, de ezt csak a szövettani vizsgálat döntheti el. Minden elváltozást meg kell mutatni szakembernek.

mastopexia (mellfelvarrás) - 

A mellfelvarrás orvosi elnevezése.

masztektómia (mastectomy) - 

Az a műtét, amelynek során az emlődaganatot és érintett környezetét eltávolítják. A műtét jellege az emlődaganat jellegétől és stádiumától függ. Radikális műtét alkalmával a teljes emlőt (beleértve az emlőbimbót és a bimbóudvart is) és a hónalji nyirokcsomókat távolítják el. A kvadrantektómia során az emlő mirigyállományának egynegyedét irtják ki a hónalji nyirokcsomókkal együtt. Szubkután, bőr alatti masztektómia az emlő bőrét, az emlőbimbót és a bimbóudvart épen hagyja. Egyes esetekben elegendő lehet csupán a daganatos csomó kimetszése.

mellaszimmetriai korrekció - 

Olyan plasztikai beavatkozás, mely során a mell szimmetriájának helyreállítására kerül sor.

mellfelvarrás (breast lifting) - 

Idegen kifejezéssel: mastopexia. Olyan műtéti eljárás, mely során a megereszkedett mell emlőállományát egy szűkebb alapon kúposítják, majd a bőrt erre ráfeszítve rögzítik. Ideális esetben a végeredmény a mellek majdnem teljesen eredeti alakja. Altatásban történő plasztikai beavatkozás, melynek célja a megereszkedett emlők helyzetének korrigálása.

mellimplantátum - 

Mellnagyobbító műtétek alkalmával a mellbe ültetett segédeszköz.

mellnagyobbítás (augmentáció) - 

A mellek implantátum behelyezésével történő plasztikai korrekciója.

mellplasztika - 

Emlőn végzett műtéti eljárások összefoglaló neve.

mellprotézis - 

Mellnagyobbító műtétek alkalmával a mellbe ültetett segédeszköz.

mellrekonstrukció - 

Olyan műtéti eljárás, ahol a műtéttel eltávolított vagy fejlődési rendellenesség miatt hiányzó mell teljes felépítésére kerül sor.

Mentor mellimplantátumok - 

A Mentor vállalatot 1969-ben alapították Minneapolis-ban (USA), kezdetben urológiai és szemészeti orvosi termékeket gyártott. A Mentor több, mint 20 éve gyárt mellimplantátumokat. Sima és texturált felületű szilikon, valamint sóoldatos mellimplantátumokat kínál. Elérhető formák: kerek és csepp. FDA engedéllyel rendelkezik. Bővebben itt

MRI, Mágneses rezonancia vizsgálat - 

Diagnosztikai képalkotó eljárás, a test vékony rétegeiről igen nagy rezgésszámú rádióhullámok révén ad a szakember számára jól kiértékelhető képet.

Az FDA ajánlja minden mellnagyobbításon átesett nő számára az először 3 év elteltével, majd azt követő minden 2. évben elvégzendő MRI vizsgálatot!

önvizsgálat (self examination) - 

Rák gyanúját keltő elváltozások korai felismerését szolgáló, saját magunk által végzett vizsgálat. Implantátum esetén halmozottan javasolt a komplex emlővizsgálat, amikor a mammográfia mellett ultrahang vizsgálat és tapintásos vizsgálat is szerepel.

PIP mellimplantátum (PIP breast implant) - 

Pontos megnevezés: Poly Implant Prothese. Ez a gyártó francia cég neve is. A francia kisvállalkozás 10 éven át gyártotta és forgalmazta 65 országban a szakadásveszélyes mellimplantátumot, amelyhez nem engedélyezett szilikongélt használtak az illetékes hatóságok tudta nélkül. A PIP mellimplantátum betéteket 2010 elején hívták vissza a piacról. Addigra 7500 szakadást és 3000 esetben gyulladásos reakciókat állapítottak meg. Körülbelül 300.000 pácienst érint a világon a PIP mellimplantátum botrány.

Poland szindróma (poland syndrome) - 

A Poland szindróma egy fejlődési rendellenesség, melyet Sir Alfred Poland-ról neveztek el. Elsősorban a mellállomány hiányában jelenik meg, amely az egyik, de egyes esetben mindkét mellet érinti.

polyuretán „habbevonatú” mellimplantátum - 

polyurethane1Az első polyuretán hab-bevonatú szilikon gél mellimplantátumot 1968-ban használták először, és már akkor tisztában voltak vele, hogy ez a felület jóval lecsökkenti a szövődmény kockázati rátát. Csak 16 évvel később, 1984-ben fedezték fel az első texturált implantátumot, melynek eredeti célja az lett volna, hogy a PU hab-bevonat előnyeit reprodukálja és még biztonságosabb implantátum születhessen meg. Ez azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hosszú távú eredmények bebizonyították, hogy a PU habbal bevont implantátumok drámaian csökkentik a tokzsugorodási kockázatot szemben a sima, illetve a texturált felületű implantátumokkal.

seroma (savós folyadékgyülem) - 

A vér savós részeinek felgyülemlése. A beültetett implantátum körül közvetlenül a műtét utáni vagy akár évek múlva is kialakulhat.

Silimed mellimplantátumok - 

A Silimed brazil cég, 1978 óta van jelen a piacon, több mint 75 országban. Kétféle típust gyártanak: True Textured (un. érdes felületű texturált implantátumok) és a Pure Polyurethane hab felületű magas kohezitású Biodesign géllel töltött emlőimplantátumokat. Az USA-ban a Sientra cég képviseli az értékesítést. FDA engedéllyel rendelkezik.  Bővebben itt

szinmasztia - 

Szinmasztia az implantátumok elmozdulásának következtében keletkezhet. A két implantátum zsebe összenyílik, az implantátumok egymás felé közelítenek a mellkason. Általában a műtét után néhány nappal vagy héttel alakul ki. Sajnos csak korrekciós műtéttel korrigálható.

szövettágító expander - 

A műtéti úton eltávolított mell rekonstrukciója során használt eszköz, melyet beültetnek, majd hétről-hétre folyadékot pumpálnak bele, így tágítva a mell szövetét, előkészítve azt implantátum beültetésére.

szubfasciális (izomhártya alá történő) beültetés - 

Mellimplantátum behelyezési mód. Legutóbbi években kezd elterjedni ez a technika. Az implantátum az mellizom hártyája (fascia) alá kerül, mélyebbre, mint ha mirigy alatt lenne, de a mellizom épségben megmarad. Egyesíti izom alá történő, illetve a szubglanduláris beültetés előnyeit. A hullámosodás azonban itt is jelentkezhet, főleg nem jól megválasztott mellimplantátum esetén.

implant-behelyezese

szubglanduláris (közvetlen mirigy alatti) beültetés - 

Az implantátum közvetlen mirigy alatti beültetése. Az implantátum az emlőállomány alá, a mellizom és annak hártyája fölé kerül. Előnye, hogy a saját emlőszövettel együtt mozog, későbbiekben is követi az emlő helyzetét, esetleges ereszkedését. Hátránya, hogy vékony emlőszövet esetén tapinthatóvá, láthatóvá válhat. A hullámosodás gyakrabban fordulhat elő. Előnyös azoknál, akiknek megfelelő vastagságú, tömöttségű és rugalmasságú emlőszövete van a beültetés előtt. Lásd még: izom alá történő beültetés.

texturált implantátum - 

Érdesített felületű implantátum. Különböző gyártók más-más technológiát és érdesítést használnak a szövődmények minimalizálása céljából. Érdemes tájékozódni a kockázati rátákról, mely 1-40%-ig széles skálán változhat: olyat válasszunk, amelyik a legbiztonságosabb!

Shaped-Breast-Implant

tokképződés - 

A beültetett emlő implantátum körül a szervezet minden esetben vékony tokot képez, ami arra hivatott, hogy az idegen anyagot elhatárolja a szervezet többi szövetétől. Tokosodás rokonértelmű elnevezése. Lásd kapszuláris kontraktúra.

tyúkmell - 

„Tölcsér mellkasnak”, vagy köznapi elnevezésén „tyúkmellnek” azt a mellkas deformitást nevezzük, amelynek lényege, hogy a szegycsont középső illetve alsó része és a hozzá csatlakozó bordaporcok a mellüreg felé kerülnek, ezáltal a mellkas alakja felülről lefelé, tölcsérré szűkül.