Főoldal Információk Hogyan válasszunk implantátumot?

Hogyan válasszunk implantátumot?

  1. A mellimplantátum típusának kiválasztása

Csak olyan mellimplantátumot szabad választani, melyhez garancia is jár!

Gyártókként és típusonként a mellimplantátumokhoz kapcsolódó garanciák eltérhetnek. Csak olyan mellimplantátumot érdemes választani, amelyre életre szóló garanciát vállalnak, mert így egy esetlegesen fellépő probléma esetén biztosítva van a műtéten átesett páciens és részlegesen vagy teljes egészében finanszírozva van az újabb beavatkozás. A mellimplantátumokra vonatkozó garanciát a számlához adják, tehát azt sem éri meg kikerülni!

Mellnagyobbítás konzultációA hírhedt Poly Implant Prothese (PIP) esetében szakadás előfordulásakor életre szóló garanciát adtak (új PIP implant formájában) és ha ez az első 10 évben megtörtént, akkor a pénzügyi kompenzációt (1000 euro) is kínáltak a cseregarancia mellé a 2009 után beültetett implantátumokra. [1] Vélhetően nem ez az összeg erősítette meg a nőket abban, hogy ez egy komoly, minőségi, garanciális termék (hiszen a műtétek ennél sokkal többe kerülnek, nem beszélve az egészségügyi kockázatról), hanem a sebészek ajánlották a pácienseiknek ezt az olcsó implantátumot, amivel jó áron lehetett mellnagyobbító műtétet hirdetni, és ha esetleg kiszakadt, akkor a csereműtéti eljárásnál újra zsebükbe került a tiszteletdíj. Persze 2010-ben be is tiltották a PIP forgalmazását.

[1] Állítólag, a legtöbb esetben számlát nem kaptak a PIP-ről a páciensek, és így a cseregarancia lehetősége nem ért semmit!

Fontos: a számla és a garancia csak együtt érvényes, akár a háztartási gépek esetében: a porszívógép garanciapapírja csak a blokkal/számlával együtt jogosít cserére!

A garancia és a számla megléte tehát még nem garancia, a jó mellimplantátum kiválasztásához!

Mire terjed ki a garancia?

Érdemes az életre szóló garancián is túltekinteni és további biztosítékokat keresni: vállalnak-e a szövődményre garanciát? Az új generációs polyuretán-hab bevonatú mellimplantátumok a szakadásra vonatkozó életre szóló garancián túlmenően, a beültetéstől számított 10 éven keresztül cseregaranciát vállalnak tokzsugorosodás (kapszuláris kontraktúra), vagy elmozdulás esetére. A sima vagy texturált felületű implantátumok esetében ilyen garancia nem található, mert ezek felületüknél fogva mozgékonyabbak, így a nagyobb eséllyel fordulhatnak elő a fent említett komplikációk.

Szövődmény-előfordulási ráta

Nem elhanyagolható szempont a megfelelő mellimplantátum kiválasztásánál a minimális tokzsugorodás szövődmény és a kiszakadási ráta mértéke. Minimum 10 év tekintetében érdemes a gyártóknál keresni ezt az értéket, mely ideális esetben 1% körüli vagy az alatti, de egyes gyártóknál 40-50 százalék is lehet! Még egyes jobb minőségű texturált implantátumoknál is közel 20% -ot mértek.Ki választaná ezt?! Bizonyára senki, aki tudatában van ezzel az értékkel, ezért mindig utána kell nézni a kiválasztott gyártó kiválasztott mellimplantátum szövődmény-előfordulási rátájának. Ezt közzé kell tenniük, de amennyiben nem található információ róla, akkor érdemes gyanakodni, hiszen mely gyártó ne dicsekedne az alacsony szövődmény-előfordulási rátájával?

mellimplantatum-komplikacio-hullam-breastimplantrippling1mellimplant_implantatum_plasztika_mell-nagyobbitas8A leggyakoribb helyi komplikációk és ártalmas kimenetek

Olcsón kínált implantok esetében is fő az elővigyázatosság: ha csak a számokat nézzük sem éri meg a többszöri műtéti díjakat kifizetni a csereimplantátumokkal, nem beszélve az egészségügyi kockázatokról!

A cég története

Szilikon implantátumokesetében, ahol az egészség és a biztonság mellett a minőség is szerepet kap, fontos a cég és a márka történetének megismerése. Járj utána, hogy milyen tanúsítványokkal és engedélyekkel rendelkezik a mellimplantátum gyártója, ugyanis az a tény, hogy legálisan a piacon elérhető, még nem egyenlő a minőséggel, csak a megfelelőséggel. A gyártó nemzetközi szinten eltöltött élethossza is sokatmondó lehet, pl. a PIP 10 év után bukott meg, a Cereform implantátumokat pedig 8 év után hívták vissza. Szilikon implantátumok esetében 10 piacon eltöltött év nem sok, a szövődmény-előfordulási ráta pedig minimum 10 év tekintetében ad reális értéket!

Több gyártó évtizedes múltra tekint vissza és történetükben a fejlődés valamint a tökéletesedés mérföldköveit lehet felfedezni az új technológiák bevezetésével, a mellimplantátumok biztonságosabbá tételével, korunk lehetőségeit kihasználva. Egy ilyen múlt megalapozza az implantátumokba vetett bizalmat.

 

  1. A mellimplantátum méretének kiválasztása

Minden nőnek más a mirigyállománya és az izom vastagsága, ezért nem lehet az alapján választani, hogy egy ismerősünknek hány milliliteres implantátumot raktak be és az tetszik-e. A kiválasztott plasztikai sebész a konzultáción méréssel és pácienssel történő egyeztetéssel meg tudja állapítani kívánt méretet. A gyártók széles forma és méretválasztékkal rendelkeznek, hogy mindenki megtalálhassa a saját testalkatának és vágyainak megfelelő implantátumot.

implantatum-mell-plasztika-info-mutet

Nagyméretű mellimplant (400+) választása esetén a gyártók különböző fajsúlyú szilikon mellimplantátumairól érdemes informálódni, így kiküszöbölhetőek bizonyos egészségügyi problémák, mint a gerincfájdalom, a krónikus fejfájás vagy a spontán izom-összehúzódások.

De nem csak a méret, hanem a forma is számít!

  1. A mellimplantátum formájának kiválasztása

A mellimplantátumok formáikat tekintve lehetnek kerek vagy csepp (anatómiai) alakúak.

silimed-kup-alaku-implantatumEgy gyártó esetében kúp alakú implantátumot is találhatunk, valószínűleg ezzel az új formával a többi márka is bővíteni fogja a palettáját hamarosan, ugyanis ez a kialakítás “fiatalosan természetesre emeli a melleket”.

A csepp alakú implantátumok keltik a legtermészetesebb hatás, hiszen követik az érett női mell eredeti körvonalát.

A kerek mellimplantátumok vékony testalkat esetében különösen feltűnő hatást keltenek. A sebészek jó példája erre Victoria Beckham.

kerek-anatomiai-mell-implantatum

A forma kiválasztásánál a projekció mértékéről is dönteni kell, ami az alacsonytól az extra magasig egy skálán mozog. Ez az implant magasságáról, szembetűnőségéről gondoskodik.

Mindezek mellett az anatómiai adottságok (testalkat, mellkas formája, mell kötőszövetének erőssége, mell lógása, bimbók helyzete) befolyásolhatják az elérhető eredményt, melyet konzultáció alkalmával a kiválasztott plasztikai sebész vázol fel. Az optimális forma illetve méret eléréséhez a többféle kialakítású implantátumok nyújtanak segítséget. Az elérhető tökéletes, azaz az optimális eredmény eléréséhez minden esetben egyéni és személyes konzultáció szükséges, ugyanis az anatómiai felépítés meghatározó a mellimplantátum alakjának, formájának eldöntéséhez.

A típus, a méret és a forma kiválasztását követően a mellimplantátum behelyezésének helyéről szükséges dönteni.

  1. A mellimplantátum behelyezése

Az implantátum beültetésének helyéről és a módjáról a kiválasztott plasztikai sebész tud szakvéleményt mondani. Néhány alapvető gyakorlatot azonban nem árt ismerni!

metszes

Leggyakrabban mell alatt vagy hónalj alól helyezik be az implantátumokat, azonban más módok is ismertek (például a mellbimbóudvar körüli felvágással).

A hónalj felől való behelyezésnek igazából nem sok gyakorlati előnye ismert, hiszen ott is meg fog látszódni a heg és egy női hónalj is tud majdnem olyan szép lenni, mint egy női mell. Arról nem is beszélve, hogy az ujjatlan pólóban vagy ingben bárki láthatja a heget, míg a mell alatti vágás csak intim helyzetekben válik észrevehetővé.

Az implantátum elhelyezése történhet izom fölé, izom alá és dual plane technikával (kb. a felső 1/3 van az izom alá helyezve, míg az alsó 2/3-a mirigy alá kerül).

A legkevésbé fájdalmas eljárás a mirigy alá ültetés, hisz itt az izom nincs megsértve, de ez csak abban az esetben járható út, ha van meglévő mirigyállomány, mellyel természetes hatás alakítható ki, máskülönben látszódni fog az implantátum kontúrja. A nagyon pici mellek és vékony testalkat esetében a másik két módon történhet a mellimplantátum elhelyezése.

Napjainkban egyre népszerűbb a dual plane technikával történő implantátumok behelyezése. Kisebb mirigyállomány esetén ezt a technikát alkalmazva természetesebb lesz a mellimplantátum esése a teljesen izom alá ültetéséhez képest, viszont hosszadalmasabb a gyógyulási idő és fájdalmasabb is.

mell-implantatum-elhelyezese-ala-fole-izom-dual-plane-mellplasztika

a-b: a mell anatómiai képe; c: izom alá helyezett szilikon mellimplantátum (submuscular); d: mirigyszövet alá helyezett implantátum (subglandular); e: részben az izom, részben a mirigyszövet alá (dual plane); f: izom fölé (subfascial)

 

Mindig a Nő dönt!

Nincs olyan verzió, ami minden páciens számára tökéletes lenne. Nem túl jó ötlet tehát otthon eltervezett és a konzultáción előadott operációt végeztetni. Az orvos állapítja meg az anatómiai adottságok alapján a legmegfelelőbb módszert a mellnagyobbítás elvégzéséhez. Azonban sebész és sebész diagnózisa között is számottevő eltérések figyelhetőek meg (ajánlott méretben esetenként 200ml különbség, márkabeli és típusbeli különbségek, valamint az implantátum szükséges elhelyezésének ellentétes álláspontjai). Ezért nem árt tisztában lenni ezekkel az információkkal, és ha valami olyat ajánl egy orvos, amiről másképpen vélekedsz, akkor igenis el kell menni egy másik sebész konzultációjára is és akár még egy harmadikéra is és így tovább, valamint utána kell érdeklődni az eljárás megalapozottságának, mert csak így lehetsz biztos benne, hogy olyan eredmény születik, ami maximálisan megfelel az elérhető tökéleteshez.

Nagyon fontos, hogy az implantátum márkáját is magunk döntsük el, ne a sebész!

Valljuk be, senki nem akar magának olyan melleket egy életen át, mely “lesz, amilyen lesz” alapon születik meg!

 mell-implantatum-plasztika

Források:

http://artreal.hu/content/file/Livret_Garantie_130x130%20UK%203volets_Mise%20en%20page%201(1).pdf
 http://www.polytech-health-aesthetics.com/index.php/en/warranty/lebenslange-garantie
 http://www.qtechnologiesgroup.co.uk/index.php/q-medical/polytech-implants/
 http://silimed.hu/hu/cikkek/42,a-silimed-tortenete.html
 http://artreal.hu/natrelle-implantatum
 http://www.mellnagyobbitas-portal.hu/az-implantatumokrol/garancia
 http://www.sebbin.hu/megbizhatosag-garancia-sebbin-mellimplantatum-sebbin-implantatum
 http://www.plasztika.info.hu/mentor-mellimplantatumok
 

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Számos cikkben olvashatjuk, hogy a polyuretán felületű implantátumok kevésbé tünnek idegennek, sokkal közvetlenebbek,mint más implantátumok. „A polyuretán implantátumoknak sokkal természetesebb alakjuk van és gyengédebbek” – 2010, Dr. Bassetto. A bizalom a polyuretán felületben tehát magáért beszél, de ne felejtsünk el a különböző típusokról és márkákról is tájékozódni, mivel ahogyan az a texturált implantátumok esetében is megjelenik: különböző minőségű (erősségű) és múlttal rendelkező implantátumok érhetőek el. Érdemes tehát tovább informálódni és a legmegbízhatóbbat választani. […]

Hozzászólás