Főoldal Információk Milyen mellimplantátumot válasszak? II.

Milyen mellimplantátumot válasszak? II.

Ahogy azt az előző cikk végén említettem, részt vettem számos konzultáción, egyenként „kifaggatva” a plasztikai sebész orvosokat melyik márka, típus és méret mellett voksolnak esetemben és miért. Itt egy pillanatig meg szeretnék állni és felhívni mindenki figyelmét, hogy minden egyes nőnek más a típusa, a szövetállománya, a testalkata, a méretei, stb… így egy bizonyos fajta, típusú és méretű mellimplantátum nem felelhet meg mindenkinek: egyénre szabottan állapítja meg a szakképzett plasztikai sebész orvos, hogy mi a legmegfelelőbb választás! Egy kis egészséges szkepticizmus azonban nem árt!

Szeretném most a tapasztalataim alapján az én egészséges szkepticizmusomat ismertetni a mellimplantátum választásával kapcsolatban.

1. konzultáció – neves plasztikai sebészet

mellimplant_implantatum_plasztika_mell-nagyobbitas73Nem volt választási lehetőség a márkák között, csak a méret volt a kérdés. Csak texturált felületűvel dolgozik. Kerülte a kérdéseket más típussal, gyártóval kapcsolatban.
Ajánlott mellplasztika ára: 780.000.-

2. konzultáció – neves plasztikai sebészet

Nem ajánlott választási lehetőséget. Kérdésemre felelve mondott csak márkát. Csak texturált, kerek implantátummal dolgozik. A csepp alakút is elutasítja „hiszen a gravitációtól a kerek is csepp formát vesz fel”.

Ajánlott mellnagyobbítás ára: 800.000.-

3. konzultáció – online!

Csepp alakú, texturált.

Ajánlott mellnagyobbítás ára: 750.000.-

4. konzultáció – neves plasztikai sebészet

Kerek, texturált „a legjobb a piacon”. //előtte nem is hallottam még a márkáról//

Mellplasztika ára: 550.000.-

5. konzultáció – plasztikai sebészet

„Egyik kerek, a másik csepp alakú, anatómiai. Válasszon. ” Csak texturálttal dolgozik.

Mellnagyobbítás ára: 635.000 – 800.000 márkától függően.

Nem feltétlenül a texturált, kerek mellimplantátum a legjobb döntés!

mellnagyobbitas

2 probléma is felmerül, amikor egy aktív használó (a plasztikai sebész) egyben a forgalmazó:

  • a profitmotiváció miatt kielégítő információt sem kap a páciens a mellimplantátumról,

  • elesik a más implantátum adta garanciáktól, mivel kizárólag ehhez férhet hozzá a páciens (hiszen meg sem említ mást – ha egyáltalán szóba kerül a többi lehetőség), pedig a nekünk jogunk van dönteni, mérlegelni!

Szemezgettem párat a mellnagyobbítási konzultációs feljegyzéseim közül, persze konkrét nevek nélkül, hiszen ezen oldalon nem negatív kampányt indítok, csupán szeretném, ha elindulna egy kultúra-váltás ebben a témában: ahol nem kell azon rettegünk, hogy vajon visszahívják-e a forgalomból azt a mellimplantátumot, amit ajánlott nekünk az orvosunk – már ha elmondta azt, hogy mit operált belénk! Sajnos nagyon sok rossz tapasztalat van napjainkban, hazánkban és ahhoz, hogy ez a tendencia megváltozzon, elsősorban nekünk, nőknek kell felelősségteljes döntéseket hozni és igényt támasztani a minőség, a biztonság és a tájékoztatás irányába.

A texturált illetve a polyuretán (PU) „habbevonatú” mellimplantátum történetét megismerve láthatjuk, hogy míg a PU felületű szilikon implantátum közel 50 éves múltra tekint vissza, addig a texturált felületű csak valamivel több, mint 30, és bár mindkettő innovációt a sima felület rizikóinak csökkentésére hívták életre, a polyuretán tépőzárhoz hasonló kialakításával mégis jóval felülmúlta a másik két felület hatékonyságát.

Ahhoz, hogy megértsük, miért ajánlják mégis többen a texturáltat, a PU-val szemben, a következőket érdemes átgondolni:

Polyuretán (PU) bevonatú szilikon implantátumok

Texturált, kerek felületű mellimplantátumok

– drágább árkategória
– behelyezése speciális tudást igényel
– nem fordul, nem mozdul el
– kevésbé ereszkedik meg a mell
– kapszuláris kontraktúra előfordulási rátája legrosszabb esetben is csak annyi, mint más felületű implantátumoknak – Silimed PU esetében viszont csak 1%
– Garancia tokzsugorodásra is – ami többletértéket jelent: biztonság!
– nincs hullámosodás, mert kitapad a tépőzárhoz hasonlóan
 

 

       – olcsóbb a beszerzési ára
       – behelyezése egyszerűbb
       nem látszik, ha elfordul, mivel kerek – de ha elfordul azt érezni is lehet, s akár fejjel lefele is mozog       könnyebben elmozdul
       kapszuláris kontraktúra előfordulási rátája akár 50% is lehet –ami csúnya és fájdalmas, a legtöbb esetben cserélni kell
       Nincs garancia tokzsugorodásra, tehát drágább mint a Silimed PU – mivel két texturált implantátummal a műtét díja jóval magasabb mint egy műtét Silimed PU-val.Pl: 1.500.000 FT =(2×750.000 Ft)> 1×900.000 Ft
       hullámosodhat, mivel nem tapad ki, kellemetlen, csúnya

 

Persze vannak mítoszok és tévhitek a mellimplantátumok típusaival kapcsolatban, amikkel jól lehet érvelni a másik ellen, csupán bizonyított alapjuk nincsen, ezekkel nem árt tisztában lenni.

informalodas-plasztika

A válasz tehát a kérdésre, hogy milyen mellimplantátumot válasszunk:

  1. informálódjunk a lehetőségekről, fajtákról, típusokról, előnyökről, hátrányokról;
  2. beszéljük a mellplasztikai sebész orvossal;
  3. beszéljünk meg másokkal is az elhangzottakat, látogassunk el más orvosok konzultációira is, hogy legyen összehasonlítási alapunk, ezáltal egyre jobban és jobban fog körvonalazódni, hogy mi az amit, és ki az, akit szeretnénk;
  4. közben informálódjunk ismét (egyes típusok komplikációs rátái, bemetszési helyek, méretek, típusok, mellplasztika utáni tapasztalatok);
  5. végül válasszuk azt a lehetőséget, amit saját magunk számára a legmegfelelőbbnek érzünk

 

Forrás:
Dr Daniel Fleming, September 2009: The case for polyurethane foam covered silicone gel breast implants
konzultációk

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás