Főoldal Információk MELYIK MELLIMPLANTÁTUM BIZTONSÁGOSABB?

MELYIK MELLIMPLANTÁTUM BIZTONSÁGOSABB?

MELYIK MELLIMPLANTÁTUM BIZTONSÁGOSABB?

A legfrissebb kutatások szerint nem határozható meg éles biztonságbeli különbség a szilikon és a sóoldatos implantátumok között. De mindkettőnek vannak erősségeik és gyengeségeik!

Szakadások

A szakadás mindegyik mellimplantátum-fajtánál előfordulhat. Okai között lehet sebészeti hiba vagy korábbi ütődés az implantátumon, de implantátum minőségbeli oka is lehet a repedésnek (lásd PIP)! A szakadások következményei eltérnek a két implantátum típusánál.

A sóoldatos implantátumok kiszakadását könnyű észrevenni. A mell formája gyorsan megváltozik, ahogy a folyadék kiszivárog. Ha a sóoldatos mellimplantátum kiszakad, ami kiszivárog, az csak ártalmatlan sósvíz mely pár nap alatt felszívódik a testben.

Szilikon gél mellimplantátum szakadását nehezebb beazonosítani. Amikor az implantátum megreped, a kiszivárgó szilikon a testben marad. Néhány esetben távoli nyirokcsomókba jut el a kiszivárgott szilikon gél. Habár ez elég nyugtalanítóan hat, a kutatások még nem találtak rá bizonyítékot hogy ez bármiféle betegséget okozhatna. A szilikon gél szövetbarát anyag, nem okoz kilökődést és szöveti reakciót sem. Mindazonáltal, ha kiszakad a szilikon gél implantátum, akkor valószínűleg orvos az implant és a kiszivárgott szilikon eltávolítását fogja tanácsolni.

A szilikon gél mikroszkopikus mértékű kiszivárgását a tok szerkezetének módosításával a korszerűbb implantátumoknál mára már minimálisra csökkentették. A gél szerkezete is megváltozott, elterjedtek a zselészerű kohezív (cohesive) szilikongéllel töltött implantátumok. Hozzáteszem, a PIP (Poly Implant Prosthesis) implantátumok is kohezív géllel töltöttek voltak, mégis amikor kiszakadtak, akkor kimutatható volt a szivárgás! Nagyon fontos tehát a minőségbeli garancia a típusoknál!

A szilikon implantátumok kiszakadása általában csendes, vagyis még az orvos sem mindig veszi észre, csak az MRI[1] (mágneses rezonanciás vizsgálat) mutat róla képet. Pont ez az oka, hogy a FDA azt javasolja a szilikon gél mellimplantátumot választó pácienseknek, hogy a beavatkozást követő három év elteltével, majd ezután kétévente végeztessenek MRI vizsgálatot. A vizsgálat segítségével nagyon pontosan feltérképezhető az implantátum állapota, annak sérülései valamint az emlőszövet. Ennek összesített ára gyakran többe kerül az élet során, mint maga a mellnagyobbító beavatkozás.

->A szilikon mellimplantátum története

mellimplant-plasztika-mell-nagyobbitas-izom2Esztétikai eredmény

A legtöbb nő és orvos a szilikon gél implantátumokat részesíti előnyben, mind a tapintás, mind a kinézet terén. A szilikon zselé anyaga közelíti meg legjobban az emlő természetes állagát.

Sebészeti különbségek

A sóoldatos implantátumok azután lesznek feltöltve, miután behelyezte azokat az orvos. Így kisebb heg keletkezik műtét után, mint az előre feltöltött szilikon mellimplantátumok esetében. Emellett a sóoldatos implantokat a beavatkozás után lehet módosítani: egy hónap után eldönthetjük, hogy szeretnénk-e növelni a méretet, vagy inkább csökkentenénk azon – műtét nélkül.

Alkalmasság

Rekonstrukciós műtét során bármelyik típusból el lehet végezni az eltávolított mell újraépítését. Mellkorrekciós műtét 18 év alatt nem javasolt, mivel ez az korhatár, amikorra kialakul a mellek végleges mérete.

mellimplantatum-fajta-szilikon-sooldatos-SALINE-SILI2


[1] Az MRI vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik.

Forrásanyag:

http://www.webmd.com/beauty/breast-implants/breast-implant-safety http://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/ImplantsandProsthetics/BreastImplants/ucm259296.htm

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás