Főoldal Videó Mellvizsgálat lépései VIDEÓVAL | Október a mellrák hónapja

Mellvizsgálat lépései VIDEÓVAL | Október a mellrák hónapja

Ez a cikk most azoknak szól, akik még nem estek át a mellnagyobbító műtéten! A mellvizsgálat fontos, ne feledkezzünk el róla!

Akik már “megcicisedtek”, azok legalább 2 évente járjanak el MR MAMMOGRÁFIÁRA, hogy az implantátum állapotát feltérképezzék!

Érdemes minden hónapban önvizsgálatot tartani. Ezt a menstruációt követő harmadik-negyedik napon a legcélszerűbb elvégezni.

A mellvizsgálat lépései

  1. Álló helyzetben tükör előtt kezdjük a mell átvizsgálását. Emeljük karjainkat a fejünk fölé, majd engedjük le, és nézzük meg, nincs-e rajta elváltozás: duzzanat, új behúzódás a bőrön vagy a mellbimbón, illetve új anyajegy, bőrfolt…
  2. Ha szükséges, tegyük síkossá a bőrt, engedjük le a bal karunkat, és jobb kezünkkel, finom mozdulatokkal tapogassuk végig mellünket, mellbimbónkat, körbe a bimbóudvaron belül is, majd váltsunk kart és folytassuk a mell vizsgálatát a másik mellünkön is.
  3. A jobb kézzel összezárt ujjakkal körkörösen spirál vonalban (kívülről befelé haladva) tapintsuk át bal mellünket, addig ismételve, míg el nem érjük a mellbimbót. Majd végezetül enyhén préseljük össze a bimbót, nincs-e véres, vagy savós váladékozás.
  4. Ezután feküdjünk hanyatt, és melleinket így is vizsgáljuk meg. A vizsgálat terjedjen ki az egész mellre, a mell feletti területekre, különösen a hónalj környékére.
  5. A jobb mellhez a bal kezünket, a bal mellhez a jobb kezünket használjuk. Azt a kezét, amelyiket éppen nem használjuk, emeljük fel a fejünk mellé. Összezárt ujjal simító-nyomó mozdulatokkal tapintsuk át a bal mell mirigyállományát felülről lefelé haladva.
  6. Ugyanebben a helyzetben engedjük bal karunkat a teste mellé, majd tapintsuk át a mell külső felét a test középvonala felé haladva.
  7. Körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk meg hónaljunkat. A hónalj mélyedésénél kezdjük és haladjunk felfelé a mell irányába.
  8. Végezetül ujjbeggyel tapintsuk át a kulcscsont fölötti árkokat. Ezeket a fekvő helyzetben végzett vizsgálatokat megfeszített mellizommal is végezzük el.

Kész is!

Most nézzük a videóval:

Gyanús tünetek:

A mellbimbók alakjának megváltozása
Ismeretlen csomó vagy megnagyobbodás a mellben
Szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon
A mell vénáinak változása: beesettek vagy kidudorodnak

A mell esetleges megbetegedései:

ciszta
fibroadenóma
mastopathia
emlőbimbó váladékozása
rosszindulatú emlődaganatok

Rendszeres vizsgálattal megelőzhető a baj!

 

Cikk forrása:

Intima: A mellvizsgálat lépései 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás